Примирје у кланици

Највећи рат у историји, чије су последице и са ове временске дистанце несагледиве и непојмљиве, вођен је од 28. јуна 1914. до 11. новембра 1918. године. Мир је званично закључен у Версају 28. јуна 1919. године.

Рат је довео је до распада четири највећа царства тога доба: Аустроугарске, Руског царства, Османског царства и Немачког царства.

Тај Први светски рат или Велики рат, био је пионир у много чему, али је највећи по броју страдалих. Укупни губици на обе стране процењују се на преко петнаест милиона, а рањених двадесет два милиона, иако су бројке још увек предмет разних дискусија и полемика. Србија је изгубила готово тридесет процената укупног становништва, односно око милион и двеста педесет хиљада људи.

У тој ,,кланици” (како је рат прозван) први пут су употребљени бојни отрови, тенкови и авиони. Први непријатељски авион у историји светске авијације, оборио је српски војник Радоје Љутовац 1915. године изнад Крагујевца. Примирје је потписано у Компињену (код Париза), у железничком вагону. У истом том вагону ће, две деценије касније (1940. године), Хитлер затражити од Француске да потпише капитулацију, као знак подсећања и освете за претрпљени пораз Немачке.

Зато је 11. новембар:

-,,Дан макова” у Британији,  у знак сећања на Фландрију, место на коме овај цвет највише расте и где је погинуо највећи број њихових војника;

-,,Дан ветерана” у САД-у, у знак сећања на трупе које су бројале преко триста хиљада војника, колико их је месечно слато на бојишта;

-,,Дан примирја” за све остале земље учеснице и чланове Антанте.

Симбол примирја у Србији је цвет наталијина рамонда (цвет феникс), као симбол препорода који смо доживели тада и од тада кроз нова страдања.

Аутор текста: Марија Вуловић